Hivatalos engedély illetve támogatás

Az oldal Dr. Eőry Ajándok Természetgyógyász-orvos engedélyével és támogatásával működik!

3 1 2 Meridián Gyakorlat

 
Prof. dr. Zhu Zong Xiang (Kínai Tudományos Akadémia Biofizikai Intézete  [Institute of Biophysics, Chinese Academy of Sciences]. Illetve a Pekingi Akupunktúrás Meridián Kutató Központ [Beijing Acupuncture Meridian Research Center]).
 
Kijelentette, hogy mindenkinek lehetősége van az egészséges hosszú életre,
ehhez csak egy általa a hetvenes években kidolgozott egyszerű módszert kell követni.
  
Ez a 3-1-2 meridián gyakorlat
 
Ma már több, mint három millióan végzik ezeket a gyakorlatokat… és a népes tábor egyre csak nő a meridián oktatók közreműködősével. A módszer nagyon egyszerű, és  naponta kétszer 15-18 percet vesz igénybe. A gyakorlatok bárhol, bármikor elvégezhetők.
 
Az első lépés: a 3 akupresszúrás pont alkalmazása
 
A 3 akupunktúrás pont masszázs: ez jelenti a „3”ast, az hogy három módszerrel kell megkeresni, majd masszírozni az akupunktúrás pontokat. Az akupunktúrás pontok, amelyeknek ingerlését -Zhu professzor (egyenként 2-3 percig)  ajánlja, - a Vab-4-es Hegu (a vastagbél vezetéken), a Szb-6-os Neiguan (a szívburok vezetéken) és a Gy-36-os Zusanli (a gyomor vezetéken) a pontokat ritmikus nyomással kell stimulálni.
  
 Vab-4-es Hegu (a vastagbél vezetéken)


Szb-6-os Neiguan (a szívburok vezetéken)



Gy-36-os Zusanli (a gyomor vezetéken)



 
A pontokat elég naponta 2 x 5 percig masszírozni.
Az akupreszúrás pontok helye és hatásuk:

 Vastagbél 4 pont: a vastagbél meridiánon, a kezünk hüvelyk- és mutatóujjunk találkozási pontján van, melynek masszírozása a végtagokon, a fejen, az arcon fejti ki hatását. Ennek a pontnak a rendszeres napi masszírozása hatékony minden foggal kapcsolatos rendellenességek, de hasznos a fejfájás, torok, gége, orrmellék, száj gyulladásainak megelőzésében is ízületi gyulladással is összefügg. A vastagbél meridián energia és véráramlás a csuklónkon található 

Szívburok 6 pont: amely szabályozza a mellkas működését, és ellenőrzi a szívet. A szívburok meridián feladata, hogy szabályozza a szív és érrendszer működését. Ez a meridián közvetlenül köti össze a szívet és a tüdőt, ezért hozható kapcsolatba a szív és érrendszeri rendellenességekkel. 

Gyomor 36 pont: amely a térd alatt négyujjnyira található. A gyomor meridián közvetlenül a gyomorhoz kapcsolódik, és szabályozza az emésztőrendszer funkcióját. Ennek a pontnak a masszírozása fontos szerepet játszik az agy működésének szabályozásában illetve a szív és érrendszer, az emésztő, hormon, és immunrendszer működésének javításában, illetve jótékonyan hat a fejfájás, fogfájás, láz, asztma, urológiai zavarok, magas vérnyomás, szív és érrendszer, reuma, izzadás tünetekre. A hagyományos kínai orvoslás szerint a gyomor meridián életenergiában és vérben gazdag, ha ezt aktiválják, akkor sokkal jobban kering a testben, és javítja a belső szervek működését.


A három akupresszúrás pont különlegessége abban van, hogy velük az egész testre lehet hatni: a Hegu a kar mellett a váll fölötti területekre hat, a Neiguan a nyak és a köldök közötti területekre, míg a Zusanli a köldöktől lefelé lévő területekre hat elsősorban.
Második lépés: a hasi légzés gyakorlása.

A hasi légzés célja a hason átmenő kilenc meridián serkentése. A hasi légzés a rekeszizmok és a hasizmok mozgásának a segítségével, a légzés tudatos szabályozásával történik. Eleinte percenként tízszer lélegezzünk, majd 4-5-re lecsökkentjük. A levegőt úgy lélegezzük be az orron keresztül, hogy közben az alhas lassan felfújódjon, majd rövid szünet után a szájon át kifújjuk a levegőt, miközben a hasat teljesen behúzzuk. A gyakorlatot mindennap megszakítás nélkül lazán, természetesen, reggel és este alkalmanként 4-5 percen keresztül végezzünk. Nagyon fontos, hogy eközben a mellkas ne mozogjon, koncentráljunk a köldök alatti területre. Egy perc alatt kb. négy be- és kilégzést végezzünk.

Minél jobban megfeszül a hasfal, annál hatékonyabb a gyakorlat.Az összes fő meridián (Vese, Gyomor, Lép, Máj) a hasunkon keresztül húzódik, és a hasi légzéssel energetikailag aktivizálódik. A Vese vezeték hordozza a veleszületett energiáinkat, a Lép és Gyomor pedig a szerzett, születés utániakat.

A hasi légzés növeli a máj aktivitását, gyógyítja az álmatlanságot, magas vérnyomást, a máj és az epe betegségeit, gyomorfekélyt, nyugtat, gyógyítja a cukorbetegséget, a gyomorbántalmakat.


A harmadik lépés: a lábgyakorlat a guggolás vagy helyben futás.


Ez a gyakorlat mindkét lábat erőteljesen megmozgatja, ami képes a testünk összes meridiánját aktiválni, a pulzusszámot alacsonyan tartani. A lábgyakorlat ideje 5-10 perc.
 A gyakorlatokkal nemcsak az anyagcsere működését segítjük elő, hanem megdolgoztatjuk az idegrendszert, az izmokat, ezzel a betegség tünetei enyhülnek és főként javul az egészségi állapotunk. A legfontosabb, hogy valamilyen, mind a két lábat igénybe vevő mozgást találjunk. Ez lehet gyaloglás, lehet kerékpározás. Ha mégis a guggolást szeretnénk csinálni, akkor eleinte, amíg nem szokunk hozzá, természetesen lehet kevesebbet is guggolni, illetve szükség esetén lehet kapaszkodót  keresni, igénybe venni, pl. egy támlás széket.


A 3-1-2 meridiángyakorlat gyógyhatásai:


A nyugati orvoslási módszerekkel ellentétben mindenki aktívan tesz valamit az egészsége érdekében. Saját maga végzi a gyakorlatot, saját maga dolgozik a gyógyulása érdekében, legyen szó akár (ön-)gyógyításról, akár egészségfenntartásról, megelőzésről.
Nemcsak egyetlen, hanem számos betegség esetében is hatásos gyógymód - míg a nyugati orvoslás egy-egy gyógyszert használ egy-egy betegség kezelésére.
A nyugati orvoslási módszerekkel ellentétben nem időszaki hatással bír (pl. vérnyomáscsökkentés, asztmatikus panaszok megszüntetése, fájdalomcsillapítás esetében), hanem a meridiánok harmonikus működésén alapszik, kiegyensúlyozza a Yint és a Yangot, hogy végleges gyógyulást érjünk el.

Mindenképpen fontos a 3-1-2 meridiángyakorlattal kapcsolatban, hogy folyamatosan, nap mint nap végezni kell, hogy a hatása hosszú távon érvényesülhessen.
Mindenki a saját egészségi álapotához, a gyógyítandó betegséghez igazíthatja a 3-1-2 gyakorlatot, hogy a leghatásosabban végezhesse. A gyakorlatok közül arra az összetevőre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, amelyik a leginkább hat az adott betegségre.

-A gyakorlatot lehetőleg meleg helyen végezzük.
 -A meridiánok működését kedvezően befolyásolja a gyakorlaton kívül a helyes táplálkozás!

-A 3-1-2 meridián gyakorlat biztonságos – de a gyakorlás körültekintést igényel, vayg ellenjavallt:

Várandós kismamák hagyják ki az akupresszúrás pontok közül a Hegu pontot (Vastagbél vezeték 4. pontja), kerüljék a mélyre hajolást gyakorlás közben (pl. a Zusanli pont - Gyomor vezeték 36. pontja)
Visszérproblémás emberek, vagy óvatosan a - kritikus területek felett,- vagy egyszerűen hagyják ki a lábak végigcsapkodását.